tel. 22 292 31 42; kom. 501 184 420instytut@cudownedziecko.plpn-pt 8-17

Opinie o metodzie Cudowne Dziecko, Autorce, szkoleniach, zestawach edukacyjnych, książce i stronie www

Post 4 of 290

Jesteś rodzicem małego dziecka i chciałbyś poznać opinie na temat metody Cudowne Dziecko? Rozważasz, czy warto wziąć udział w szkoleniu lub kupić materiały? Zastanawiasz się, czy będzie to dobra inwestycja?

Jest wiele sposobów, abyś poznał opinie innych rodziców:

  1. o metodzie i jej efektach,
  2. o szkoleniach – czy spełniły oczekiwania, czy były ciekawe i na ile wiedza, którą zdobyli rodzice była unikalna i użyteczna,
  3. o produktach – czy zestawy edukacyjne są dobrej jakości i czy podobają się dzieciom,
  4. o Autorce metody,
  5. o stronie CudowneDziecko.pl.

Jeśli chcesz lepszej przyszłości dla Twojego dziecka, z pewnością zainteresują cię opinie innych rodziców oraz opinie profesorów, którzy zapoznali się z metodą, jej podstawami teoretycznymi, a przede wszystkim efektami.

Bywa jednak, że opinie wygłaszają osoby, które nie miały kontaktu z metodą, nie uczestniczyły w szkoleniach, nie poznały Autorki, nie zapoznały się z jej publikacjami, a nawet nie są rodzicami małych dzieci. Jeśli ktoś nie wierzy w potencjał i zdolności dziecka, to czytanie o sukcesach rodziców i ich dzieci może doprowadzić do frustracji.

Opinie o metodzie Cudowne Dziecko i jej efektach

Opinie autorytetów

Bardzo pozytywne opinie o metodzie wydało trzech profesorów:

  • prof. zw. dr hab. Maria Jakowicka – legenda polskiej myśli pedagogicznej, znanego oraz cenionego zarówno w środowisku polskim, jak i zagranicą pedagoga, współtwórcy pedagogiki wczesnoszkolnej i kształcenia nauczycieli, wychowawcy i nauczyciela akademickiego wielu pokoleń,
  • dr hab. prof. UŚ Ewa Ogrodzka-Mazur – kierownik Zakładu Pedagogiki Ogólnej i Metodologii Badań, autorka wielu cennych prac naukowych, w tym współautorka serii Edukacja Małego Dziecka,
  • dr hab. prof. UŚ Zenon Gajdzica – rektor Wydziału Etnologii i Nauk i Edukacji, kierownik Zakładu Pedagogiki specjalnej,

Fragmenty opinii prof. zw. dr hab. Marii Jakowickiej oraz prof. dr hab. Ewy Ogrodzkiej-Mazur zostały opublikowane na okładce książki „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecięca nauka czytania metodą Cudowne Dziecko”.

Można je przeczytać także w opisie książki.

 

Pełne teksty opinii liczą po kilkanaście stron i znajdują się między innymi u Autorki metody.

Kliknij, aby powiększyć i przeczytać.

Opinię o Autorce, jej pracy doktorskiej i metodzie Cudowne Dziecko wygłosił Rektor prof. dr hab. Zenon Gajdzica podczas CXXXVI uroczystej promocji doktorskiej, która odbyła się 4 listopada 2014 r. na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, w auli im. Kazimierza Lepszego.

Praca doktorska pod wieloma względami okazała się unikalna.

  • Po raz pierwszy została przedstawiona metoda nauki czytania w języku polskim dla dzieci od urodzenia, która jest dla nich interesująca, a dla rodziców łatwa do zastosowania.
  • Po raz pierwszy została zbadana efektywność nauki czytania, a badania przeprowadzono na bardzo małych dzieciach.
  • Po raz pierwszy metoda nauki czytania została poddana weryfikacji.

Więcej informacji i zdjęć z uroczystości znajdziesz w Portfolio.

Kliknij, aby powiększyć.

Opinie rodziców

Dla wielu rodziców ważniejsze są opinie innych rodziców, którzy uczyli swoje dzieci wykorzystując metodę Cudowne Dziecko. Takie opinie można znaleźć w kilku miejscach.

Najwięcej opinii rodziców dotyczących efektów wczesnodziecięcej nauki metodą Cudowne Dziecko zgromadzono w pracy doktorskiej, która liczy 449 stron, a którą uczestnicy szkoleń mogą obejrzeć w przerwie zajęć, które są prowadzone na ul. Elektoralnej w Warszawie.

Obserwacji poddane zostały małe dzieci i ich rodzice, którzy pełnili rolę nauczycieli. Przeprowadzono wywiady z rodzicami i zebrano opinie w ankietach.

Więcej informacji i zdjęć można zobaczyć w opisie pracy doktorskiej.

Kliknij, aby powiększyć.

Z opiniami rodziców można zapoznać się w książce czytanie dla rozwoju.

Rodzice bardzo precyzyjnie opisali swoje dzieci, swoją motywację i działania, swoje pomysły i zabawy oraz efekty, które mogli zaobserwować.

Aby przeczytać widoczny fragment, kliknij na zdjęcie.

 

Kliknij, aby powiększyć i przeczytać.

Opinie o szkoleniach

Opinie rodziców na temat szkoleń można wyczytać w ich twarzach.

Wielu rodziców jest na tyle zadowolonych, że wracają na kolejne tematy szkoleń, dlatego na wielu zdjęciach znaleźć można te same twarze.

Kliknij, aby powiększyć każde ze zdjęć.

 

           

Żenia Kwon-Kominek o efektach metody i szkoleniach

Dorota Skiba o metodzie, szkoleniach i „Zabawach z rozumem”

Alicja o fantastycznym spektaklu

Ilona Gabara o pełzaniu i rozwoju ruchowym

W roku 2017 na stronie została uruchomiona możliwość zamieszczania komentarzy. Wtedy też na stronie zainstalowano mechanizm obrony przed spamem. Komentarze rodziców małych dzieci można znaleźć pod opisem każdego szkolenia lub pod opisem produktów.

Komentarz pod opisem szkolenia Nauka czytania – globalnie od urodzenia:

Joanna, mama półtorarocznego Stasia

19 lutego 2017 at 18:21 

Szanowna Pani Doktor,

Uczestniczyłam wczoraj w Pani szkoleniu „Cudowne foto-czytanie” i byłam pod tak wielkim wrażeniem wykładu, że już wracając w nocy pociągiem zaczęłam opracowywać pierwsze książeczki dla mojego synka.

Bardzo żałuję, że nie mogłam zostać do końca Pani wykładu, ponieważ każda minuta u Pani na zajęciach przepełniona była fascynującymi informacjami.

Już od dziś zaczęłam ze Stasiem pracę na bazie programu „Cudowna matematyka”. Program uruchamiałam z sercem na ramieniu ponieważ – jak mówiłam na zajęciach- zdążyłam już wcześniej skutecznie zrazić mojego synka do czerwonych kropek i nauki matematyki. Wybrałam zielone samochody i …………….Staś był zachwycony!!!!

Za te płomyczki radości i podekscytowania w jego oczach będę Pani dozgonnie wdzięczna!!!! Teraz tylko muszę się bardzo pilnować by znowu czegoś nie popsuć i systematycznie budować „autostrady mielinowe ” w jego kochanej, małej główce.

Joanna Bukowska

Komentarz dotyczy szkolenia, ale został zamieszczony pod Zestawem 2 do nauki czytania „Fascynujący nos”:

Anna

26 lutego 2017 at 22:45

A ja byłam na szkoleniu i od kilku tygodni pokazuje mojej dwuletniej córce karty z własnoręcznie wypisanymi słowami. Własnoręcznie robię też dla niej książeczki. Córka reaguje entuzjastycznie. Kiedy widzi, że zbliżam się z kartami w dłoni przerywa zabawę i podbiega do mnie z pełną ciekawości miną.
Moim zdaniem warsztaty są dla świadomych rodziców, którzy chcą kreatywnie spędzać czas z dzieckiem. Nie przed telewizorem, bajką czy grą komputerową.
Dzięki warsztatom lepiej poznaję córkę. Obserwuję ją i wybieram słowa które lubi, które dobrze jej się kojarzą.
Zapisałam się też na kolejny wykład Ruch kluczem do inteligencji aby lepiej wspierać rozwój córki.
Polecam, naprawdę warto korzystać z wiedzy i doświadczenia ekspertów.

Komentarz pod szkoleniem Matematyka dla dzieci:

Agnieszka

26 maja 2017 at 12:08

Szkolenie z matematyki odbyłam w marcu 2017. W kwietniu zakupiłam program i zaczęłam naukę moich dzieci. Proces nauki nie trawa długo, ale już zauważyłam pierwsze efekty. Moja 4 letnia córka niestety już wcześniej nauczyła się odliczania do 12 (przy moim udziale) i teraz nadal odlicza. Zauważyłam jednak, że chętnie odlicza dużo większe liczby w poprawnej kolejności np. od 90 do 110. U 2 letniego synka na razie nie widzę jednoznacznych efektów, ale chętnie przychodzi się uczyć. Zgodnie z zaleceniami staram się nie sprawdzać efektów, zwłaszcza, że nasza nauka nie trwa jeszcze zbyt długo. Bez programu komputerowego dla mnie nauka byłaby dużo trudniejsza i wymagałaby dłuższego przygotowania. Program umożliwia nam szybkie i łatwe uczenie bez konieczności wcześniejszego przygotowania się do niego. Codzienna nauka to taka nasza wspólna chwila, którą zawsze spędzamy we troje i której nikt nie zakłóca. Na zakończenie zawsze jest pochwała i buziak, czyli dzięki nauce wzmacniamy też nasze więzi emocjonalne.

Komentarze zamieszczone pod opisem szkolenia Ruch kluczem do inteligencji:

Ilona Gabara

12 lutego 2017 at 10:57

Chętnie podzielę się swoją opinią na temat szkolenia Ruch kluczem do inteligencji. Wzięłam w nim udział, ponieważ niepokoiło mnie to, iż mój syn Michał (wówczas ośmiomiesięczny) nie raczkował. Na szkoleniu zdobyłam bardzo cenną wiedzę – nie tylko na temat raczkowania. Pani Aneta bardzo praktycznie przedstawiła różne aspekty rozwoju motorycznego dziecka, wskazywała co należy robić, czego nie, dała mi wiele ciekawych pomysłów, które wykorzystujemy z mężem teraz również przy drugim dziecku. Młodsza Agatka (5 miesięcy) uwielbia kręcenie, kołysanie, ruchy we wszystkie strony, jest bardzo silna, bystra, wkrótce zacznie nam na pewno raczkować. Michałek zaczął raczkować w wieku 9-10 miesięcy (czyli wkrótce po szkoleniu) i raczkował przez pół roku. Obecnie ma 3,5 roku i świetnie radzi sobie w przedszkolu, na placach zabaw samodzielnie korzysta ze sprzętów, których boją się dzieci starsze od niego. Samodzielnie układa również klasyczne klocki Lego. To dzięki szkoleniu zrozumiałam, że już malutkiemu dziecku można dać małe klocki do zabawy. Na szkoleniu poznałam wielu ciekawych ludzi, z którymi wymienialiśmy się cennymi spostrzeżeniami. Byli to świadomi rodzice, którym również zależy na rozwoju potencjału ich dzieci. Dobrze, że dostałam materiały pisemne po szkoleniu – mogłam wiedzę szybko przekazać mężowi. Gorąco polecam to szkolenie, ponieważ sama zaobserwowałam rezultaty. Pozdrawiam serdecznie. Ilona Gabara

Agnieszka

26 maja 2017 at 13:30

Wzięłam udział w tym szkoleniu w kwietniu 2017. Zastosowałam proponowane ćwiczenia w zabawach z dziećmi. Dzieci są zachwycone. Mogą bawić się w ten sposób godzinami i jedynymi ograniczeniami są moja kondycja fizyczna i czas, który mogę poświęcić na taką aktywną zabawę. Szybko tata również włączył się w te ruchowe zabawy i teraz dzieci potrafią wymęczyć nas oboje i nadal chcą się w ten sposób bawić. Część ćwiczeń nie wymaga od rodzica wysiłku związanego z podnoszeniem dzieci i te są świetne na zapewnienie dzieciom ciekawej rozwojowej zabawy i chwilę wytchnienia dla rodziców. Dowiedziałam się również jak ważne są wszystkie etapy w rozwoju ruchowym u dziecka i w jaki sposób uzupełnić braki. Dla nas to bardzo ważne, bo i córka i syn ominęli niektóre etapy. Polecam wszystkim to szkolenie.

Komentarze zamieszczone pod opisem szkolenia Cudowny start – rozwój w pierwszym roku życia:

Bożena

6 marca 2017 at 01:52

Kilka miesięcy temu uczestniczyłam w szkoleniu „Rozwój dziecka w pierwszym roku życia”, podczas którego dowiedziałam się wielu informacji, o których nigdy dotąd nie słyszałam (od żadnej matki dziecka, lekarza, położnej czy innych osób, które powinny to wiedzieć). Po szkoleniu miałam mętlik w głowie. Najbliże osoby odradzały mi stosowanie „dziwnych” poleceń zawartych w zeszycie ze szkolenia. Ja jednak wiedziałam, że mam niewiele do stracenia. Moja córka miała 5,5 miesiąca. Na to, że zacznie jeszcze pełzać była nikła szansa. Po dwóch tygodniach od szkolenia córka zaczęła pełzać, po kolejnych dwóch tygodniach zaczęła raczkować a teraz przygotowuje się do chodzenia. W międzyczasie zaczęła mówić pierwsze słowa. Córka rozwija się szybko, jest energiczna, dynamiczna, uśmiechnięta, śmiała i niczego się nie boi.
Szczerze i serdecznie polecam to szkolenie wszystkim rodzicom. Oczywiście tylko Ci, którzy zastosują się do poleceń, zauważą efekty swojej pracy.
POLECAM! 🙂

Marta

5 maja 2017 at 19:39

Miesiąc temu uczestniczyłam w szkoleniu, polecam bardzo wszystkim kobietom w ciąży, tak aby miały czas spokojnie sobie przemyśleć wiele rzeczy i przygotować się odpowiednio na przyjście dziecka. Ja bardzo żałuję, że nie poznałam Dr Anety Czerskiej przed narodzinami pierwszego dziecka, uniknęłabym w ten sposób wielu nieświadomie popełnianych błędów, które moim zdaniem w dzisiejszych czasach popełnia wielu Rodziców, chcąc zapewnić swojemu dziecku jak najlepszy rozwój, a nie mając wiedzy jak wiele rzeczy może blokować. Cieszę się, że na wprowadzenie zmian nie jest jeszcze za późno i mam nadzieje nadrobić zaległości, szkoda tylko że dzisiejszy przekaz od Lekarzy, Położnych i w szkołach rodzenia jest tak niewystarczający, bo to o czym dowiedziałam się na szkoleniu naprawdę nie wymaga wielkiego wysiłku ze strony Rodzica, ani dużych kosztów… a wręcz przeciwnie, pomaga wyeliminować zbędne, blokujące, a często bardzo drogie „pseudo edukacyjne” zabawki. Po szkoleniu dużo bardziej zrozumiałam też zachowanie mojego starszego Dziecka w różnych sytuacjach. Pełen profesjonalizm i wielka wyczuwalna pasja Pani dr Anety Czerskiej, powodują, że każdą minutę ze szkolenia chłonie się całym sobą. Byłam także na szkoleniu „Ruch kluczem do inteligencji”, które również gorąco polecam, a po porodzie myślę jeszcze o dwóch-trzech kolejnych, jak tylko znajdę możliwość przy dwójce maluszków :). Szczerze polecam!

Komentarze zamieszczone pod opisem szkolenia Balans emocjonalny:

Ilona Gabara

12 lutego 2017 at 11:14

Świetne szkolenie, sama praktyka, praktyczne ćwiczenia z życia wzięte. Każdy z uczestników szkolenia miał inną sytuację w domu, inne problemy, pani Aneta podeszła do każdego bardzo indywidualnie, pierwszy raz spotkałam się z takim podejściem na szkoleniu. Było bardzo kameralnie, domowa atmosfera, można było porozmawiać o wszystkich niepokojących nas sytuacjach. Zrozumiałam na szkoleniu, czemu moje dziecko ma problem z zasypianiem, rady pani Anety trafiały w dziesiątkę. Wynika to chyba z dużego doświadczenia i wiedzy merytorycznej. Takie szkolenia przydałyby się wszystkim rodzicom wychodzącym z dzidziusiem ze szpitala położniczego.

Ania

21 maja 2017 at 22:36

Jestem mamą trójki kochanych dzieci. Uwielbiam rozmawiać i brać udział w szkoleniach organizowanych przez panią Anetę. Są one dla mnie jak zastrzyk energii i cennej wiedzy, którą później mogę wdrażać w życiu codziennym. Pani Aneta w trakcie szkolenia Balans emocjonalny przekazuje ogólną wiedzę, której dotychczas nie znalazłam jeszcze w żadnej książce, a jest bezcenna. Ponadto, skupia się na indywidualnych problemach i kwestiach, które chciałoby się przedyskutować z panią Anetą. Bardzo polecam to szkolenie, jak również wszystkie pozostałe, w których wzięłam udział i wiem, że z czystym sumieniem mogę je polecić. Natomiast, każdy musi pamiętać, że decydując się uczyć swoje dziecko metodą cudowne dziecko musi być cierpliwy i wytrwały w swoich działaniach, ponieważ jest to długotrwały proces.

Agnieszka

26 maja 2017 at 12:05

W szkoleniu wzięłam udział w kwietniu 2017 i mimo, że nie zawsze pamiętam o wszystkich zasadach i zdarza mi się nadal popełniać błędy szybko zaobserwowałam ogromną poprawę w zachowaniu moich dzieci, a zwłaszcza 4 letniej córki, która szybko przestała wydawać mojemu 2 letniemu synkowi polecenia odwrotne niż ja. Teraz kiedy przyłapię się na błędnym postępowaniu zmieniam je na właściwe i efekt jest natychmiastowy. Dzieci od razu chętnie wykonują to o co mi chodzi. Tym tematem interesowałam się od dawna i próbowałam różnych działań, ale dopiero na szkoleniu poznałam metody, które pozwoliły na harmonijną zmianę, której dzieci chyba za bardzo nie zauważyły. Zmiana „nastąpiła sama” i dzięki temu nasza rodzina jest spokojniejsza, dzieci szczęśliwe, a my z mężem zadowoleni z tego, że nasze prośby są chętnie i szybko spełniane.

Komentarze zamieszczone pod opisem szkolenia Balans energetyczny:

Ilona Gabara

12 lutego 2017 at 11:08

Wzięłam udział w szkoleniu Balans energetyczny i gorąco polecam to szkolenie innym rodzicom. Szkoda, że szkolenia odbywają się tylko w Warszawie. Ja musiałam dojechać z Łodzi, ale uważam z perspektywy czasu (minęło już prawie 3 lata), iż było warto. Pani Aneta dała cenne i konkretne wskazówki dotyczące odżywiania. Teraz jak opowiadam innym rodzicom, że moje dziecko na śniadanie zjadło zupę z kaszy jaglanej z płatkami owsianymi, żurawiną, jabłkiem i imbirem – są bardzo zaskoczeni. Uważałam wcześniej, że mogłabym sama ułożyć dobrze dietę mojego dziecka, ale pani Aneta pomogła mnie utwierdzić w przekonaniu co będzie dobre dla dziecka i dlaczego. Ma ogromną wiedzę merytoryczną i praktyczną. Moje dziecko 3,5 letnie nie choruje w przedszkolu. Zdarza mu się czasem mieć katar, który szybko mija. Nie brał ŻADNEGO antybiotyku. Jest bardzo odporny. Chociaż jestem zdania, że jego odporność mogły niestety zaburzyć szczepienia, dlatego bardzo ucieszyłabym się gdyby pani Aneta zgodziła się przeprowadzić szkolenie z tematyki szczepień. Po szkoleniu otrzymałam świetne materiały dodatkowe. Polecam to szkolenie wszystkim niezdecydowanym, ponieważ ja też kiedyś nie byłam na nie zdecydowana, ale uważam, że ta inwestycja czasu i pieniędzy opłacała się.

Agnieszka

26 maja 2017 at 11:56

W szkoleniu wzięłam udział w kwietniu 2017. Było to krótko po tym, jak moje dzieci 2 i 4 letnie przebyły ospę i od tego czasu prawie cały czas chorowały. Po odbyciu szkolenia i wprowadzeniu w życie części zaleceń zdrowie moich dzieci drastycznie się poprawiło. Teraz kiedy pojawia się kaszel lub katar rozprawiamy się z nim ekspresowo i co bardzo ważne przy użyciu naturalnych metod. Cała nasza rodzina skorzystała już zarówno ze zmiany diety jak i z masażu refleksologicznego oraz stawiania baniek. Szkolenie przyda się każdemu nie tylko rodzicom małych dzieci. Dzięki jego przebyciu w ciągu 2 dni postawiłam na nogi męża, którego dopadła ciężka infekcja. Pierwszy raz w takiej sytuacji żadne z pozostałych domowników nie zaraziło się. Jak najbardziej warto wziąć udział w szkoleniu, bo zdrowie jest jedną z niewielu rzeczy, których nie da się kupić i warto dbać o nie od początku.

Opinie o produktach – zestawach edukacyjnych dla dzieci oraz książce dla rodziców

 

Opinie o zestawach edukacyjnych i książce można znaleźć na wielu stronach internetowych, na przykład na blogu mamy Różyczki.

http://stasiemil.blogspot.dk/2015/09/bity-inteligencji.html

Liczne zdjęcia zestawów są zamieszczone w zakładce Oferta. Wszystkie produkty są nie tylko bardzo wysokiej jakości, ale zawierają przemyślaną wiedzę merytoryczną. Pod wieloma względami wyróżniają się na rynku pomocy edukacyjnych dla dzieci.

Opinie dotyczące zestawów można znaleźć bezpośrednio na naszej stronie, pod opisami danego produktu.

Komentarze zamieszczone pod opisem Zestawu 1 do nauki czytania – 9 książek na 9 tygodni:

Zosia

13 lutego 2017 at 09:33

Nie byłam pewna, czy to zadziała. O metodzie słyszałam tylko z internetu. Zdecydowałam zakupić zestaw i jesteśmy zachwyceni jakie dzieci robią postępy. Zaczęliśmy późno, 4 i 6 lat tępo nauki i radość jaka z tego płynie jest warta każdej ceny i zachodu.
pozdrawiam

Aneta

14 lutego 2017 at 11:23

Zamówiliśmy zestaw 3 tygodnie temu dla naszego 9 miesięcznego synka. Już jesteśmy po pierwszej książeczce do czytania i chociaż oczywistym jest, że efektów możemy się spodziewać później, to obserwujemy nasze dziecko,jego zainteresowanie , kiedy widzi nowe wyrazy i ma błysk w oku, który wystarczy, aby dać nam do zrozumienia,że coś się dzieje i chciałby więcej.
Z przyjemnością wpatruje się też w sylwetki i tropy zwierząt.
Cały pakiet jest pięknie i solidnie wykonany, nie ma żadnych rozpraszaczy, całej barwy kolorów, która czasem w innych metodach nie pozwala dziecku na skupienie, przy tym wykonaniu dziecko wyraża przede wszystkim zainteresowanie. Czas poświęcony na naukę, a raczej na zabawę nie wymaga dużego nakładu, a jedynie trochę chęci i chwil mile spędzonych z dzieckiem. Jesteśmy ciekawi efektów.

Agnieskza

21 lutego 2017 at 11:18

Kupiliśmy zestaw dla naszej ponad 2 letniej córki. Zestaw jest starannie wykonany, choć książeczki mogłyby być z nieco grubszego papieru (2-letnie dziecko nie podejmuje prób ich zjeść, ale ma niewielki problem z przewracaniem kartek po jednej). Instrukcja jest zrozumiała i właściwie pozwala na samodzielne rozpoczęcie nauczania dziecka (bez szkolenia). Jedyne, z czym miałam problem, to zrozumienie na podstawie instrukcji, jak należy trzymać i przekładać karty. Przydałby się jakiś rysunek właściwego ułożenia dłoni. U tak dużego dziecka szybko da się zauważyć, że rozpoznaje ulubione słowa (np. mama).
Generalnie mogę polecić zestaw zarówno dla osób, które nie planują udziału w szkoleniu lub nie zamierzają przygotowywać własnych materiałów, jak i dla osób, które zamierzają przygotowywać własne karty i książeczki. Uczestnikom szkolenia gotowy zestaw ułatwi zrozumienie koncepcji i posłuży za wzór, jak mają wyglądać materiały. Wszystkim pomoże zainteresować dziecko czytaniem małym nakładem pracy.

Marta

26 lutego 2017 at 14:38

Zestaw do nauki czytania jest czystą rewelacją! Piękne, proste ilustracje, zabawne treści i jakość wykonania. Mój syn od razu pokochał bohaterów zestawu. Miał również swoje ulubione książeczki….hitem okazała się opowieść o tym czego tata nie potrafi:D hihiih wciąż i wciąż ją wertował. Wertował…..kiepsko to ujęłam ;/ ….. on ją czytał! Tak, już od pierwszej książeczki miałam wrażenie, że moje dziecko jest zaskoczone tym, że samo czyta ( może to moje wrażenie, ale ja będę się upierać- to działa! wierzę,że tą metodą nauczę go czytać). Największą wadą zestawu jest to, że się po prostu kończy i pozostawia niedosyt. My chcemy więcej!!! Kochamy te książeczki i ich bohaterów!! Za każdym razem, gdy tylko miałam okazję spotkać Panią Anetę wierciłam jej dziurę w brzuchu o ciąg dalszy, o kolejne zestawy. Gdy pewnego dnia na blogu zobaczyłam, że jest drugi zestaw mało nie spadłam z krzesła z radości!:D Jestem pewna, że muszę go mieć!!!

Komentarze zamieszczone pod opisem Bitów inteligencji:

Ilona Gabara

12 lutego 2017 at 11:20

Zestaw Ptaki, Psy rasowe zrobił u nas w domu furorę. Michałek (wówczas 2,5 letni) uwielbiał zabawę z tymi bitami. Nawet angażował babcię i dziadka w zabawy i przy okazji mieli szansę nauczyć się kilku słów po angielsku. Wymyślaliśmy różne gry i zabawy z tymi bitami. Pozostałe bity na razie nie były dla Michałka aż tak interesujące, ale na pewno wrócimy do nich za jakiś czas.

Marta

26 lutego 2017 at 14:49

Bity inteligencji wykonane są perfekcyjnie. Duża dbałość o szczegóły, piękne zdjęcia, własnoręcznie wykonane realistyczne ilustracje i ciekawe fakty. Sucho napisane? Może i sucho, ale chciałabym zobaczyć Waszą minę jak Wasze dziecko krzyczy w parku Mamo, patrz łabędź niemy! i te miny innych ludzi…bezcenne hihiihhh Gorąco polecam:)

Komentarze zamieszczone pod opisem Bitów inteligencji „Sylwetki i tropy zwierząt”:

Ilona Gabara

12 lutego 2017 at 11:25

Zamówione karty dotarły szybko. Michałek uwielbiał się nimi bawić, teraz pożyczyliśmy je koledze 😉 Bardzo ładnie wykonane, wyraźnie, skupiają uwagę dziecka, nie przytłaczają go. Można bawić się z tymi kartami w skakanie, bieganie, dają naprawdę dużo możliwości. Dały mojemu Michałkowi dużo radości i uśmiechu. Najważniejsze jest to, że pozwalają na wspólną zabawę mamy i taty z dzieckiem. Polecam

Komentarze zamieszczone pod opisem Zestawu 2 do nauki czytania „Fascynujący nos”:

Gosia

12 lutego 2017 at 02:23

Witam, trzy dni temu byłam na kawie z moim 5 miesiecznym synem u mojej przyjaciolki no i zobaczylam piekny pakiet I i sie zakochalam ! Od tego czesu rozsylam po rodzinie Wasze filmiki z ytb aby rozslawic Wasze sukcesy w nauce 🙂 mam jeszcze 3 letnia coreczke wiec skacze teraz na glowie razem z nia aby rozwijac ja ruchowo jak i mlodsze dziecko 🙂 w przyszlym tygodniu zamawiam wasz pakiet I i nie moge sie doczekać kuriera, dobrze ze Lodz blisko stolicy 🙂 do tego czasu mam juz zaplanowana zabawy z matematyka sensoryczna na kazdy dzien 🙂 wczoraj zrobilismy kalendarz magnetyczny na lodowke wiec mam pelna glowe pomyslow i duzo motywacji z Waszej strony, moja opinia jest ogólna z racji wirtualnej milosci aczkolwiek inspiracja do zabawy aby rozwijac moje dzieci zaskoczyla nie tylko ich ale i mojego meza wiec dziękuję za świadomość ze tez ja jestem kluczem do ich wiedzy, pozdrawiam 🙂

 

Komentarze zamieszczone pod opisem książki „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecięca nauka czytania metodą Cudowne Dziecko”:

Justyna

20 kwietnia 2017 at 21:03

Gorąco polecam książkę ,,Czytanie dla rozwoju” jako obowiązkową pozycje dla przyszłych i aktualnych rodziców, dla studentów i dla nauczycieli, dla psychologów i pedagogów ponieważ jest ona przełomem w myśleniu o edukacji małych dzieci.
Jako mama kilkumiesięcznej dziewczynki zastanawiałam się długo, jak mogę wspierać rozwój mojego dziecka już od samego początku naszej wspólnej drogi. Czytałam artykuły, znane pozycje oraz blogi związane z wychowywaniem maluchów, szukałam pomysłów na wspólną zabawę, bo podstawowe czynności to dla mnie było za mało. Nikt też mi nie doradził, co jest ważne na poszczególnych etapach rozwoju maluszka, dlatego starałam się zdobyć tę wiedzę samodzielnie i wykorzystać ją najlepiej jak było to możliwe. Książka dr. Anety Czerskiej „wpadła” mi w ręce dopiero teraz, gdy moje dziecko osiągnęło wiek 3 lat. Po jej przeczytaniu dochodzę do wniosku, że to, co dotąd robiłam z moim dzieckiem było ogromnym wkładem w jego rozwój i jednocześnie zaczątkiem dalszej pracy. Uświadomiłam sobie, że mamy teraz ostatnią chwile na wprowadzenie w nasze życie założeń metody opracowanej przez autorkę.
Autorka zwraca w książce uwagę na to, jak ważna jest rola rodzica we wczesnej stymulacji rozwoju dziecka, jakie efekty można osiągnąć oraz właśnie co konkretnie mogą robić rodzice, by rozwinąć swoje dziecko jak najlepiej. Myślę, że zapoznanie się z przytoczonymi teoriami rozwoju dziecka oraz wynikami badań w tej dziedzinie jest kluczową wiedzą dla przyszłych rodziców. Po lekturze tej wspaniałej książki twoje myślenie o rozwoju dziecka zmieni się na zawsze.

Ze strony CzasDzieci.pl:

http://czasdzieci.pl/ksiazki/ksiazka,33698cc-czytanie_rozwoju_wczesnodziecieca.html

Recenzja bibliotekarza: Czytanie dla rozwoju

„Nauka czytania daje możliwość podarowania dziecku języka w którym zaklęta jest cała wiedza o świecie”
prof. Jadwiga Cieszyńska

O tym, że CZYTANIE jest jedną z najważniejszych umiejętności w życiu każdego człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. To umiejętność, której opanowanie jest niewątpliwie przepustką do sukcesu na każdym poziomie nauczania i w zakresie każdego przedmiotu. Co więcej, czytanie to w dzisiejszym świecie podstawowa umiejętność, której opanowanie pozwala na aktywny udział w życiu społecznym i kulturalnym. Umiejętność ta towarzyszy uczeniu się, pracy zawodowej, prowadzeniu codziennych zajęć domowych, chwilom rozrywki oraz rozwiązywaniu wielu problemów życiowych.
W opanowaniu trudnej sztuki czytania przez małego człowieka ogromną rolę odgrywają rodzice i nauczyciele. Dlatego jeśli pragną Państwo zapewnić swemu dziecku jak najlepszy start polecam ZNAKOMITĄ publikację „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecięca nauka czytania metodą Cudowne dziecko” Anety Czerskiej,  w której znaleźć można wiele cennych wskazówek jak rozbudzić w dziecku pasję uczenia się i chęć pogłębiania wiedzy.
Autorka w przystępny sposób przedstawia zalety fenomenalnej metody „Cudowne dziecko”, łatwej do zastosowania nawet przez rodziców, która znakomicie wpływa na rozwój mowy, słuchu i wzroku dziecka, doskonale kształtuje myślenie operacyjne, pomaga zrozumieć otaczający małego człowieka świat, a co najważniejsze rozbudza w maluchach PASJĘ CZYTANIA, a dzięki temu umiejętność odszyfrowywania znaczenia liter, a następnie wyrazów i wreszcie całych tekstów.
Warto dodać, że opisywana metoda poparta została 10 latami badań, na podstawie których ustalono, iż jej skuteczność wynosi aż 90 %, co oznacza, że w większości przypadków metoda przyniosła oczekiwane rezultaty.
Polecam tę rewelacyjną publikację pedagogom, nauczycielom wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, a zwłaszcza rodzicom, którym leży na sercu optymalny rozwój ich dziecka, i którzy pragną zachęcić go do poszerzania wiedzy i obudzić w  nim pasję czytania i odkrywania świata, tak aby ich pociecha stała się w przyszłości mądrzejszą i szczęśliwszą osobą.

 Beata Dziąbek

Opinie o metodzie Autorce metody Cudowne Dziecko

Autorka jest spostrzegana przez pryzmat swojej pracy. Bywa spostrzegana, jako osoba zachęcająca rodziców do wyścigu szczurów. Jak bardzo mylna jest ta opinia, mogą się przekonać nie tylko absolwenci szkoleń, ale także czytelnicy książki „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecięca nauka czytania metodą Cudowne Dziecko”.

Autorka bywa posądzana o kopiowanie metody Domana, co również jest krzywdzącą opinią.

W pracy doktorskiej Autorka przedstawiła punkty wspólne i różnice względem innych wczesnodzieciecych metod nauki czytania.

Opisuje 14 obszarów, w których metody te są różne.

Kliknij, aby powiększyć i przeczytać.

 

Również w książce „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecieca nauka czytania metodą Cudowne Dziecko”, Autorka  zawarła rozdział opisujący skutki stosowania wcześniej innych metod w tym metody Domana.

Opisuje w nim, jak bardzo zniekształcają metodę Domana blogerzy w swoich krótkich instrukcjach.

Zestawy edukacyjne dostępne na polskim rynku, które powołują się na metodę Domana, kaleczą najważniejsze założenia metody Domana.

Między innymi z tych powodów rodzice nie mogą odnieść sukcesów.

Z tych powodów często na szkoleniach aż 60% uczestników stanowią rodzice, którzy wcześniej stosowali metodę Domana i zrezygnowali. Od dr Anety Czerskiej oczekują, iż przywróci ich działaniom lekkość i radość oraz że zagwarantuje efekty.

Dr Aneta Czerska kieruje się w swojej pracy wartościami katolickimi. Pragnie, aby relacje rodzica i dziecka były prawdziwe i piękne, a nie były budowane na trikach wychowawczych. Chce pokazać rodzicom piękno umysłu dziecka i jego możliwości, abyśmy skończyli traktować dzieci infantylnie i przestali je zanudzać. Na szkoleniach pokazuje prawdziwe potrzeby małego dziecka. To niesie niewielkie zmiany w zachowaniu rodziców, a relacje rodzica i dziecka ulegają niezwykłym przemianom.

Dr Aneta Czerska od 2015 roku prowadzi „Poradnik rodzica” na łamach czasopisma Misericordia, miesięcznika wydawanego przez Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Ożarowie Mazowieckim.

Kliknij, aby powiększyć i przeczytać.

Opinie o stronie CudowneDziecko.pl

Wielu rodziców ceni sobie informacje, które mogą znaleźć na blogu prowadzonym przez Autorkę metody. Bywa jednak, że czytelnicy oczekują, że bezpłatnie otrzymają bardziej szczegółowe informacje, które są przekazywane rodzicom podczas szkoleń.

Strona internetowa jest wizytówką Instytutu Rozwoju Małego Dziecka, szkoleń i produktów. Obsługiwana jest przez firmę zewnętrzną, a teksty na niej zawarte często podlegają prawom internetu. Muszą zawierać określone słowa, ale nie wolno przekroczyć określonej częstości wystąpień. Choć autorem wielu z nich jest dr Aneta Czerska, to na stronie są również teksty specjalistów w dziedzinie marketingu i reklamy.

Strona internetowa nie ma też znamion pracy naukowej, dlatego nie należy na niej szukać źródeł – autorów i tytułów publikacji, gdzie można znaleźć potwierdzenie opinii zawartych na stronie. Teoretyczne podstawy metody Cudowne Dziecko wraz z bogatą bibliografią dr Aneta Czerska zawarła w książce „Czytanie dla rozwoju. Wczesnodziecięca nauka czytania metodą Cudowne Dziecko”.

, , , , ,

This article was written by dr Aneta Czerska

Menu