Wyniki nowych badań amerykańskich potwierdziły, że poziom możliwości dziecka zmienia się wraz z dietą. Spożywanie fast foodów zmniejsza możliwości poznawcze dzieci.
Badacze z UWA oraz the Telethon Kids Institute (Waszyngton) objęli badaniami 602 uczniów w wieku 14 lat i ponownie 3 lata później.
Okazało się, że osoby, które spożywały w tym czasie żywność przetworzoną lub rafinowaną, słodkie napoje, smażone mięsa, osiągały gorsze wyniki w testach. Dotyczyło to szczególnie zadań poznawczych, które wymagały krótkiego czasu reakcji, koncentracji wzrokowej, uczenia się i pamięci.
Stwierdzono istotny związek spożycia frytek i chipsów z dłuższym czasem reakcji na zadania wymagające wnioskowania.
Dużo lepiej w badaniach wypadli uczestnicy, których dieta była bogata w owoce i warzywa.
Dr Anett Nyaradi podejrzewa, że ma to związek z mikroelementami i poziomem kwasów tłuszczowych omega-6.
“Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu hipokampa, struktury mózgu zaangażowanej w proces uczenia się i pamięci, który zwiększa swoją objętość w okresie dojrzewania”, mówi dr Nyaradi.