Aktualności

Zachodnia dieta zmniejsza poziom inteligencji u dzieci

Wyniki nowych badań amerykańskich potwierdziły, że poziom możliwości dziecka zmienia się wraz z dietą. Spożywanie fast foodów zmniejsza możliwości poznawcze dzieci.

Badacze z  UWA oraz the Telethon Kids Institute (Waszyngton) objęli badaniami 602 uczniów w wieku 14 lat i ponownie 3 lata później.

Okazało się, że osoby, które spożywały w tym czasie żywność przetworzoną lub rafinowaną, słodkie napoje, smażone mięsa, osiągały gorsze wyniki w testach. Dotyczyło to szczególnie zadań poznawczych, które wymagały krótkiego czasu reakcji, koncentracji wzrokowej, uczenia się i pamięci.

Stwierdzono istotny związek spożycia frytek i chipsów z dłuższym czasem reakcji na zadania wymagające wnioskowania.

Dużo lepiej w badaniach wypadli uczestnicy, których dieta była bogata w owoce i warzywa.

Dr Anett Nyaradi podejrzewa, że ma to związek z mikroelementami i poziomem kwasów tłuszczowych omega-6.

“Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu hipokampa, struktury mózgu zaangażowanej w proces uczenia się i pamięci, który zwiększa swoją objętość w okresie dojrzewania”, mówi dr Nyaradi.

Brakuje Ci pomysłów na zabawy, które pomnożą inteligencję, pamięć, wyobraźnię i kreatywność Twojego dziecka?

rozwoj-pierwszy-rok-niemowlatnauka-czytania-globalnematematyka-dla-dziecirozwoj-ruchowy-manualnyrozwoj-intelektualny-dzieckarozwoj-kreatywnosci-pamieci-wyobraznidieta-zdrowie-dzieckarozwoj-emocjonalny-dziecka-szkolenie-dla-rodzicow